Simrishamn på Österlen

Aktuellt för dig som är företagare

Tack för dina synpunkter och förslag

Enkäten till alla företagare i vår kommun är nu avslutad. Stort tack till dig som tog dig tid att svara på enkäten och alla synpunkter och förslag. Svaren sammanställs nu och blir till stor hjälp i det fortsatta arbetet med att förbättra kontakten mellan företag och kommun. Resultatet presenteras under senhösten.

Frukostmöte för företagare 26/10

Välkommen till frukostmöte fredag 26/10 kl. 7.30–9.00 på Tjörnedala konsthall/ÖSKG. Frukostmötets tema är ”Kreativt företagande – hur man gör i verkligheten!” Vi får en djupdykning in i träbildhuggare Carsten Nilssons kreativa företagsvärld och hur vardagen ser ut för en konstnärsdriven organisation på Österlen. Dessutom blir det visning av den pågående utställningen. Frukost serveras från kl. 7.30 och frukostmötet avslutas kl. 9 med möjlighet till eftermingel. Föranmälan: Lars Persson, 0414-81 91 22, lars.persson@simrishamn.se.

Kickstart digitalisering för företag startar 7/11

Kickstart digitalisering är en satsning som stöttar små och medelstora företag. Syftet är att ge företag inspiration för att kunna ta tillvara de möjligheter som digitaliseringen innebär. Genom stöd och samverkan med andra får ditt företag hjälp att både stärka sina affärer och identifiera möjligheter till nya kunder och marknader. Seminariet är kostnadsfritt och vi bjuder på både frukost, lunch och fika under dagen. Platsen är Marint centrum i Simrishamn. Mer information om ”Kickstart digitalisering” och anmälan finns här.

Starta företag-träff 8/11

Fördjupningsträff om vad du behöver veta för att kunna starta företag: torsdag 8/11 kl. 18.30–20.30, Gamla rådhuset, Ystad. Starta företag-träffen och är kostnadsfri och genomförs av Nyföretagarcentrum sydöstra Skåne. Föranmälan till ystad@nyforetagarcentrum.se eller 0706-18 09 68. Välkommen!

Årets företagarkväll 22/11

Kom till Skeppet på Marint centrum i Simrishamn och träffa andra företagare, alla pristagare och knyt nya kontakter. Njut av god mat, dryck och den musikaliska underhållningen av sångerskan Karin Tingne och hennes eminenta musiker. Många prestigefyllda utmärkelser delas ut kvällen, där utnämningen av Årets företagare i Simrishamns kommun är den givna höjdpunkten. Hela kvällens program, mer information och en länken för din anmälan finns här. Företagarkvällen arrangeras i samarbete med Företagarna Österlen.

Vad innebär ett undersökningstillstånd?

Vad gäller för områden som har av Bergstaten beviljade undersökningstillstånd och hur påverkar det dig som berörd markägare eller sakägare? Läs mer här.

Har du frågor om seniorkortet?

Den 30/10 kl. 13.00-14.30 kommer Skånetrafiken och Transdev vara på Simrishamns station för att svara på frågor om seniorkortet. Förutom information kommer de även bjuda på reflexer. Observera att det nu är möjligt att köpa biljett Gärsnäs-Tomelilla i automaterna vid Simrishamns station.

Överförmyndaren informerar:

Välkommen på information om demenssjukdomar

Tisdagen den 30/10 kl. 14–ca. 16, stadshuset, Stortorget i Simrishamn.

Demenssjuksköterska Elisabeth Hallberg informerar om de vanligaste demenssjukdomarna, läkemedel och tips på hur man kan bemöta människor med demensdiagnoser. Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor. Vi bjuder på enkel fika! Anmälan: senast den 29/10 till lotte.johansson@simrishamn.se eller 0414-81 91 19.

Öppet och stängt i Allhelgonahelgen

Den 2 /11 stänger Kontakt Simrishamn och kommunens förvaltningskontor kl. 12, biblioteket håller öppet kl. 10.30–17.00, Österlens museum är öppet kl. 12–16 och turistcentret öppet som vanligt kl. 9–17. Alla helgons dag, den 3/11, håller Österlens museum öppet kl. 17–21 (missa inte föreläsningen om skånska helgonlegender, föranmälan till 0414-81 96 70 eller osterlens.museum@simrishamn.se), turistcentret och biblioteket är stängda (men bibblan har meröppet som vanligt!). Trevlig helg!

Miljöpriset 2018

Känner du någon som gjort en stor insats för miljön? Miljöpriset, som delas ut för en särskilt förtjänstfull insats inom miljöområdet, ska delas ut för tionde året i rad och vi ber medborgarna om hjälp med nominerandet.

Miljöpriset kan tilldelas enskild person mantalsskriven i Simrishamns kommun alternativt en organisation, ett företag eller en förening med säte i kommunen. Insatsen ska leda till en bättre miljö eller förebygga, begränsa eller undanröja miljö- och/eller hälsofarlig verksamhet genom exempelvis information, undervisning, produktutveckling eller aktivt miljö- och naturvårdsarbete. Läs mer här.

Fira 321 nya vägnamn den 3/11!

Det måste firas! Under Österlen lyser, 3/11, kommer den symboliska vägskylten att stå på Stortorget, där räddningstjänsten ser till att det finns vatten, Simrishamns musikkår spelar den ”bästa” väglåten och det blir pompa och ståt. Till alla vackra vägars ära har fotograf Peter Carlsson gjort en film som kommer att visas på storbildsduk. Projektledare Kicki Näslund tar till orda och museichef Lena Alebo berättar om sin märkligaste väg. Välkommen att delta från kl. 17.30 utanför kommunhuset.

Följ vår vardag på Instagram

Vi finns på Instagram med ett officiellt kommunkonto, @simrishamnskommun. Varje vecka kommer en ny medarbetare att visa upp sig själv, sitt arbete, sin vardag, sin verksamhet.

- Genom att under en hel vecka lämna över instagramkontot till en medarbetare vill vi visa hur det är att arbeta hos oss och vilken bred arbetsplats som vår kommun är. Vi vill att medborgarna ska få en ökad inblick i vad vi gör, säger Anders Svensson, digital kommunikatör på Simrishamns kommun.

Följ vårt konto: @simrishamnskommun. Den som inte har Instagram kan gå in via en webbläsare, www.instagram.com/simrishamnskommun

Sök bidrag från Montans donationsstiftelse

Bidrag kan ges till behövande personer inom Sankt Olofs, Rörums, Vitabys, Ravlunda och Brösarps tidigare kommuner.

En skriftlig ansökan, med kortfattad motivering, skickas till ordförande Anders Johnsson, Simrishamns kommun, 272 80 Simrishamn, eller anders@stockeboda.se. Beviljade bidrag betalas ut före jul. Sista ansökningsdag är 25/11. Mer info och kriterier finns här. Mer information: kontakta ordförande Anders Johnsson per e-post eller 0703 71 77 81.

Simrishamn på topp-3-listan i Cityklimatet

Mellan åren 2016 och 2017 ökade omsättningen i Simrishamns centrum med 4,5 %. Det är så bra siffror att Simrishamn hamnar på 3-i-topplistan över stadskärnor som ökar mest i förhållande till omsättningen föregående år. Det visar rapporten Cityklimatet som WSP har gjort på uppdrag av Fastighetsägarna.  

Bakom ökningen låg ett bra år för dagligvaruhandeln som ökade med 3 %, men allra bäst gick det för hotell- och restaurangnäringen. Totalomsättningen inom café och restaurang ökade drygt 26 procent. Sällanköpsvaruhandeln, där bland annat kläder och inredning ingår, låg kvar på ungefär samma nivå som året innan.

– Simrishamn följer den nationella trenden. Det är främst dagligvaror, caféer och restauranger som driver omvandlingen i våra stadskärnor. Cirka 70 % av de senaste fem årens tillväxt i stadskärnorna går att hänföra till konsumtion av just mat och cafébesök, säger Joakim Lindström, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd. Det är första gången som Simrishamn ingår i rapporten Cityklimatet. Därför är det roligt att konstatera att omsättningsökningen inom café- och restaurangnäringen var den högsta i landet procentuellt sett. Vad gäller ökningen inom den totala omsättningen i stadskärnan räckte den till en delad tredjeplats i hela undersökningen.

Läs mer om undersökningen här.

Bredbandsnytt (uppdaterad 26/9)

Här kan du läsa senaste nytt om bredbandsutbyggnaden i vår kommun.

Besvarat enkäten än?

Vi är med i SCB:s medborgarundersökning i höst, för tredje året i rad.

Det är en enkätundersökning företaget genomfört två gånger årligen sedan 2005 och som de flesta av landets kommuner deltagit i en eller flera gånger. De som tillfrågas är ett slumpmässigt urval ur befolkningsregistret. 1 200 personer i åldrarna 18–84 år tillfrågas i höstens undersökning i vår kommun. I undersökningen får medborgarna tycka till om arbets- och fritidsmöjligheter, boende och trygghet i allmänhet i kommunen. De får också berätta hur de upplever den kommunala servicen inom till exempel barnomsorg, skola och äldreomsorg, liksom möjligheterna till insyn och påverkan. Resultaten av höstens undersökning kommer oss tillhanda i början av december.

Översiktsplanen - du kan ta del av den på flera sätt

Du kan ta del av vår översiktsplan på olika sätt:

  • Den finns på den här sidan, både som en blädderbar version du inte behöver ladda ner och med kapitel för kapitel som du kan ladda ner.
  • Det finns också blädderexemplar i Kontakt Simrishamn/receptionen i stadshuset vid Stortorget i Simrishamn och på biblioteket.
  • Den som vill äga ett alldeles eget exemplar kan köpa ett: de finns till försäljning i Kontakt Simrishamn/receptionen i stadshuset vid Stortorget i Simrishamn och kostar 300:-/st.

Näringslivsbloggen och upphandlingsbloggen

Missa inte våra bloggar, här hittar du dem: näringslivsbloggen och upphandlingsbloggen.

Nyfiken på Greater Copenhagen?

Nu finns det en hemsida som beskriver samarbetet. Välkommen att göra ett besök!

Båtplats

Önskar du hyra en fast båtplats i någon av våra hamnar? Välkommen att kontakta hamnkontoret: 0414-81 92 02, hamnen@simrishamn.se.

Simrishamns kommun på Minecraft

Simrishamns kommun (och alla andra svenska kommuner!) kan nu användas i spelet Minecraft - det är Lantmäteriet som släppt en landskapsmodell. Läs mer här.

Öppna data och "Jämföraren"

Nu finns öppna data från Simrishamns kommun tillgängliga här. Läs också om den nya tjänsten "Jämföraren" här där du kan göra jämförelser av nyckeltal mellan olika kommuner. "Jämföraren" har nyligen uppdaterats med fler funktioner.

"Natur på Österlen"

Naturboken 2014

”Natur på Österlen”, boken om alla de upplevelser kommunens växlande och vackra natur bjuder på, finns att köpa för 40:- på Österlens museum, på biblioteket och på vårt turistcenter.

VA-enheten informerar

Vid problem med stopp i avloppet, att LTA-pumpen larmar, vattenläcka eller driftavbrott för dricksvatten, ring 0414-81 90 00 måndag-fredag kl. 8.00-16.30; övrig tid jourtelefon 040-676 90 80.

Byggklara tomter?

Här finns förteckning över de kommunala, byggklara tomter som finns i vår kommun.

Vill du också bo i Simrishamns kommun?

Läs mer här. Du kan också gå direkt till intressanta sidor. Under t.ex. Bygga & bo finns det mesta du behöver veta om fastighetsägare. Tidningen Nyinflyttad till Simrishamn ger också en snabböversikt över vad som är aktuellt i vår kommun.

Vi har ingen kommuntidning...

... men varje månad har vi flera sidor kommuninformation i Österlenmagasinet, gratistidningen som når alla hushåll i kommunen varje torsdag. Våra kommuninformationssidor hittar du också här. Lokala medier skriver också om Simrishamn och Österlen på webben, t ex Ystads Allehanda, Radio Kristianstad och Lokaltidningen.

Personuppgifter

Här kan du läsa mer om hur vi hanterar personuppgifter.