Stadsvandring på egen hand

Simrishamn är en liten stad med ca 6000 invånare. I kommunen bor ca 20.000. Stadens ursprungliga namn är Svimraros.

En rundtur i gamla Simrishamn är spännande

Börja vandringen vid hotell Svea.
I hörnet vid Rådmansgatan ligger Konstmuseet Gösta Werner & Havet som har en permanent konstsamling av Gösta Werner samt separatutställningar. Gösta Werner, 1909-1989, var sjöman men också meteorolog och dessa två yrken formade hans måleri. Promenera Rådmansgatan fram och vik av in på Östergatan. Titta speciellt på Östergatan 23 byggd 1871 och Östergatan 18 byggd 1971, ett bevis på hur Simrishamn förenar gammalt och nytt i en levande miljö – tag Ågatan och vik därefter in på St Norregatan, som är en av de bredaste gatorna i Simrishamns gamla del. Gatan är kantad av små pastellfärgade hus som sitter ihop antingen gavel mot gavel eller med ett plank. I början av 1700-talet beboddes husen av fiskare och åkare. En liten sidogata heter Store Bengts strädde, och i det lilla gula huset som är stans minsta bodde stans störste man!

Simrishamnshus

Husen är väl bevarade och deras karakteristiska färgsättning kontrollerades av konstnären Erik Almgren. Det finns några saker som kännetecknar Simrishamnsdörrett ”äkta” Simrishamnshus. Det skall vara putsat med svart sockel, dörrar och fönster skall vara täckmålade och fönstren spröjsade. Skorstenen skall vara murad och vitmålad och husen skall ha tegeltak med skällning. Taket får inte sticka ut vid gaveln och får inte ha vindskena. Dörren skall ha rosett och romb och inget annat, ursprungsmodellen är från 1700-talet. En annan speciell sak med dessa hus är skällningarna. När man lade tegelpannorna murade man fast dem från insidan, men den yttersta raden kom man inte åt innifrån utan man fick mura fast dem från utsidan. Kanten som då bildades kalkade man. Kalket man använde var gjort av krossat snäckskal och heter på danska skel och engelska shell, därav namnet skällningar.

S:t Nicolai kyrka

Fortsätt på Rådmansgatan upp till S:t Nicolai kyrka vars äldsta del koret är från 1161, långskeppet från 1200-talet och tornet från 1500-talet. Kyrkan är byggd i grå hallasten. Länge var kyrkan klädd i grå betong, men vid ett besök i Simrishamn lovade konstnären Carl Milles att kommunen fick köpa en skulptur för en billig peng om betongen knackades bort. Nu gnistrar den åter i grå hallasten och utanför svävar 2 skulpturer av Carl Milles.

Köpmansgårdar

På Storgatan ligger två köpmansgårdar. Kockska Gården, stadens äldsta, byggdes under 1700-talets första hälft och beläget vid tullbommen. Vid seklets mitt var detta stadens borgmästaregård. Här finns nu ett hotell med samma namn. Björkegrenska Gården hyser kommunala förvaltningar samt Österlens Museum även kallat Hafreborg, Simrishamns kulturhistoriska museum innehåller bl a allmogemöbler, folkliga dräkter samt fiske- och sjöfartshistoria och här har man en stor programverksamhet och många spännande utställningar. Museibutiken är absolut värd ett besök. Här finns också en trädgård som är en hyllning till Linné och som visar många av de växter Linné beskrev när han besökte Skåne 1749. Trädgården anlades 2007 i samband med Linnéåret. Gården byggdes 1848 och var under senare hälften av 1800 talet centrum för Simrishamns spannmålshandel och rederirörelse. Vid sekelskiftet ledde fru Sigrid Björkegren ensam Sveriges största segelflotta, omkring 70 barkskepp och andra fartyg.

Skånsk medelhavsträdgård

Apotekarns trädgård, en skånsk medelhavsträdgård och butik lockar med ett besök. Vid torget ligger Rådhuset byggt 1867 av den danske arkitekten Peter Boisen. Stadshuset ritades 1952 av arkitekten Hans Westman. Det är byggt i gammal stil med en våning mot gatan och två våningar inåt gården. Fasaden är av mosaikplattor vars mönster liknar korsvirke.

Bergengrenska gården, Rosentorget och Garverimuseet

På torget finns två statyer, Livets källa och Medelmedborgaren Marianne. Dörren på Bergengrenska gården är prototypen av Simrishamnsdörren. Bergengrenska trädgården är en unik trädgård med tydligt formspråk från 1800-talets Allmoge/borgarträdgård. Gå några steg ner på Storgatan förbi torget och tag höger till Rosentorget med Österlens rosbank med kulturhistoriska rosor. Vidare sedan in på Strömmens Strädde. Här ligger Garverimuseet med minnen från läderepoken i Simrishamn. Huset har sina anor från 1700 talet och är ett av Simrishamns äldsta hus. Gå därefter Skansgatan ner till hamnen, simrishamnarnas samlingspunkt – njut av utsikt och livet i hamnen.

Hamnarna

Den stora hamnen började byggas 1852 och var klar för invigning 1910. Man firade med pompa och ståt på Hotell Svea.

Småbåtshamnen byggdes 1985 och den vackra yttre stenpiren består av 80 000 ton sten, 4 m under vattnet och 4 m över vattnet. Stenarna är hämtade lite varstans på Österlen.

Lite utanför stadspromenaden finns mera sevärt

Strax ovanför den gamla stadsdelen vid kyrkan finns Brunnsparken. I parken har planterats rosor i mängd och det finns en liten amfiteater där det sommartid arrangeras lite konserter m m.

Inte lång från Stortorget, nära järnvägsstationen, ligger kulturhuset Valfisken, som innehåller bibliotek och gymnasieskolan Nova Academy. Kvarteret är byggd där gamla läderfabriken en gång låg och man har sparat en gavel från den tiden.

Autoseum på Fabriksgatan i utkanten av Simrishamn – Barnen har fått ett eget separat museum. Mängder av spännande leksaker både från förr och nu. Stefan ”Lill-Lövis” Johansson har en separat utställning. Denna speglar hans framgångsrika karriär med bland annat över 100 starter i Formel 1, Le Mans seger och mycket mer. Frasses Musikmuseum – en unik samling musikmaskiner och instrument som tidigare förevisats i deras bostad har nu flyttats till Autoseum. Svens Bilsporthistoria - Utställningen ger en överblick över Svensk Bilsporthistoria från tidigt 1900-tal fram till i dag. Modellflygutställning - den enda i Sverige.

I utkanten av Simrishamn på Friaborgsområdet, vid Österlengymnasiet, har Ulla Viotti skapat ett monument över den försvunna tegelindustrin i Simrishamn – Cimbris.